Gyakori kérdések

Mi az ózon?

Az ózon a természetben is képződő gáz. Egyes környezeti hatásokra (UV sugárzás, villámlás) a levegőben levő O2 molekulákhoz egy harmadik oxigénatom kapcsolódik, ezzel létre jön egy hármas oxigén módosulat, az Ózon (O3). A három oxigénatomot tartalmazó gázmolekulák instabilak és meglehetősen rövid életűek. Az ózon esetében a felezési idő normál szobahőmérséklet és páratartalom mellett körülbelül 30 perc (ennyi idő alatt az egy légtérben található ózon mennyisége kb. a felére csökken).

 

Hogyan fertőtlenít, és egyben szagtalanít?

Az ózon O3 molekulája egy O2 molekulára, és egy O– atomra bomlik, tehát a harmadik oxigénatom leválik. Ez az oxigénatom végzi el a feladatot, méghozzá agresszíven. Az egyedül álló oxigén atom (amit a kémiában naszcensz oxigénnek is hívnak) a leválást követően meglehetősen erőszakosan akar kapcsolódni bármely más szerves molekulaszerkezethez, amivel érintkezésbe tud lépni. A szakirodalom szerint mintegy 1000 szer agresszívebb, mint a klórgáz. Az egyedülálló oxigénatom a kapcsolódáskor oxidál.

Ennek az eredménye a mikroorganizmusok, az élősködők (pl. poratka), gombaspórák oxidációja, pusztulása. A szagtalanítás az ózonkezelés velejárója, hiszen a szagok is szerves molekulaszerkezetek. A naszcensz oxigén kapcsolódik a szagmolekulákhoz, oxidálva azokat, aminek jótékony hatása a kellemetlen szagok megszűnése. Ez utóbbi olyannyira hatékony, hogy akár az autóban kiömlött benzin, a dohányfüst megmaradó szagát is képes megszüntetni. Hatékony megoldás lehet állatorvosi rendelők fertőtlenítésére és szagtalanítására, a kezelést rendszeres időközönként ismételve. Az itt említetteken túl az ózonnak még számos felhasználási területe van, a gyógyászatban, vízfertőtlenítésben stb. is alkalmazzák.

 

Miért hasznos az ózon a penész ellen?

A gombaspórák viszonylag alacsony koncentrációban mind a kül-, mind a bel-térben, mindenhol megtalálhatók. Az életképes spórák megfelelő körülmények közé kerülve (nyirkos felület, 20C0 körüli hőmérséklet és oxigén jelenléte) növekedésnek indulnak. A penészgombák legrosszabb tulajdonsága, hogy a falakon illetve a tárgyakon megjelenő telepekből gombaspórák kerülnek a légtérbe. Így beltérben a spórák a normálisnál jóval magasabb koncentrációban lesznek jelen, melyek tüdőbetegségeket (főként asztmát) okozhatnak. A mikroszkópikus méretű szaporító sejtek az adott helyiségben keringenek, és szellőztetéssel nem lehet megszabadulni tőlük, valamint kellemetlen, dohos szagot okoznak. A szellőztetés legfeljebb időszakos (néhány óra) megoldást jelent, leginkább a spórákkal telített helyiség szagában, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az is hamar visszatér. Az ózon hatékonysága abban rejlik, hogy miközben a telepeket elpusztítja, a légtérben található spórákat hatástalanítja, valamint a spórák által okozott kellemetlen szagokat is megszünteti a fent leírtak alapján. Természetesen egy ablaknyitás alkalmával a kültérből is kerülnek gomba spórák a légtérbe, de koránt sem olyan mennyiségben, mintha a helyiségben már kialakult telepek lennének. Éppen ezért egy olyan helyiségben, ahol a penész megtelepedésére alkalmas körülmények vannak, javasolt az ózonos kezelést időszakosan (a körülményektől függően évente, fél évente, vagy sűrűbben) megismételni. Ha már kialakult telepek vannak, azokat a kezelést megelőzően, vagy közvetlenül utána megfelelő szerekkel, jellemzően pld. Hypós lemosással el kell távolítani. Sok esetben ez hosszú távon költség hatékonyabb megoldás lehet, mint a gombásodásra alkalmas körülmények megszüntetése, melynek kivitelezése bizonyos akadályokba is ütközhet (épület utólagos hőszigetelése, talajnedvesség elleni szigetelés utólagos beépítése stb.).

 

Mennyi ideig tart egy ilyen kezelés, mi a folyamata?

Az ózon rendkívül mérgező gáz, ezért az ózonkezelés alatt álló HELYISÉGBEN TARTÓZKODNI TILOS, élőlény nem lehet a helyiségben, még virág sem. Időtartamát tekintve ingatlanok esetében kb. 50 m2 alapterület kezelése egy légtér esetén 60-120 percet vesz igénybe, amennyiben az adott helyiség nem nevezhető különösen szennyezettnek. A nagyon szennyezett helyiségekben hosszabb ideig kell a kezelést alkalmazni, ami általában 180 percet vesz igénybe, vagy esetleg ismételni. A kezelést követően a helyiséget átszellőztetjük, és az azonnal használhatóvá válik. Az ózon nincs káros hatással az élettelen berendezési tárgyakra, mint például az evőeszközökre, a ruhaneműre, kárpitokra, festményekre, könyvekre stb.

 

Olyan egyéb esetek, amikor javasoljuk a kezelés elvégzését:

Ingatlan felújítás esetén az elsődleges falfelület kezelés után (az előző festékrétegek, vagy vakolatrétegek eltávolítása után), illetve a felújítás végeztével. Az építésügyi tapasztalatainkból tudjuk, hogy előnyösebb fertőtlenített felületre felhordani az új réteg festéket vagy vakolatot.

A visszamaradt dohányszag megszüntetésére.

Alapvetően a kellemetlen szagok megszüntetésére.

Betegszoba fertőtlenítésére.

Szezon kezdetekor nyaralók fertőtlenítésére és szagtalanítására.

Autók, járművek utas illetve belterének fertőtlenítésére és szagtalanítására.

Klímák fertőtlenítésére.

Régi könyvek, papírok, használati tárgyak, stb. szagtalanítására és fertőtlenítésére.